Tatarak jest to gatunek byliny z rodziny tatarakowatych. Wywodzi się najprawdopodobniej z Indii oraz Chin, lecz rozniósł na inne strefy klimatyczne: od subtropikalnej po umiarkowaną. Do Polski przybył wraz z Tatarami lub Turkami w czasie najazdów. Można spotkać go w całym kraju nad brzegami jezior, stawów, strumieni, na mokradłach i bagnach. Tatarak posiada również inne nazwy: kalmus, ajer, szuwar, tatarskie ziele, łącz, lepich. W kłączach tataraku znajduje się olejek eteryczny, którego głównym składnikiem są związki seskwiterpenowe. Dodatkowo w tataraku znajdują się związki gorzkie, garbniki, aminy, węglowodany, kwasy organiczne a także sole mineralne.
DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Napar z kłączy tataraku: zalać 2 łyżki surowca 2 szklankami wrzącej wody; przykryć, odstawić na 30 minut, przecedzić. Pić 2 razy dziennie po 200 ml jako środek uspokajający i pobudzający przemianę materii oraz regulujący trawienie.
Nalewka tatarakowa – 100 g kłączy rozdrobnionych suchych lub świeżych zalać 300 ml alkoholu 30-50%, odstawić na 14 dni, przefiltrować. Zażywać doustnie w dawce 10-15 ml 1-2 razy dziennie w 100 ml wody, płukania jamy ustnej i gardła (roztwór z 1 łyżki na szklankę wody). W stanie nierozcieńczonym do wcierania we włosy, po umyciu jako preparat antyseptyczny, przeciwzapalny i wzmacniający strukturę włosów.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.