RÓŻENIEC GÓRSKI (Rhodiola rosea)- powszechnie funkcjonuje pod wieloma nazwami: złoty korzeń, korzeń róży, korzeń pachnący różą, zachodni korzeń, laska Aarona , arktyczny korzeń, korona królewska, korzeń z Syberii. Jest unikalnym ziołem, rośnie i ma się dobrze w suchym, piaszczystym podłożu na dużych wysokościach w arktycznych rejonach Europy i Azji. Surowcem leczniczym jest kłącze z korzeniami. W Polsce rośnie na terenie parków narodowych w Sudetach, Tatrach i Bieszczadach.
Różeniec górski zawiera kwasy organiczne, garbniki, olejek eteryczny, a także fenylopropanoidy, związki fenolowe i flawonoidy.
DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Odwar - Jedną łyżeczke suszu z kłącza zalewamy 0,5 l wody. Gotujemy to przez ok. 10 minut i odstawiamy do zaparzenia na pół godziny. Po takim czasie zalecane jest picie jednej szklanki dziennie.
Nalewka - Około 50 g rozdrobnionego kłącza zalewamy 0,5 l czystego spirytusu. Szczelnie zamykamy naczynie i odstawiamy na około trzy tygodnie nie dopuszczając do niego żadnych promieni słonecznych, dlatego też zalecane jest odstawienie naczynia np. do piwnicy. Po upływie zalecanego czasu przecedzamy. Nasza nalewka jest gotowa. Powinno się ją pić dwa razy dziennie. Do szklanki wody dodajemy 15 kropel nalewki. Najlepiej wypić ją 15 minut przed obiadem, pomoże wtedy w trawieniu.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.