wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » ZIOŁA » RÓŻA DZIKA Owoc
RÓŻA DZIKA OwocRÓŻA DZIKA OwocRÓŻA DZIKA Owoc
RÓŻA DZIKA Owoc
RÓŻA DZIKA Owoc
RÓŻA DZIKA Owoc

RÓŻA DZIKA Owoc

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Stan magazynowy:

Waga: 0,00 kg

WAGA:

Cena: 31,00 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)

Dzika róża to pospolity gatunek krzewów z rodziny różowatych. W Polsce różę stosowano już od czasów średniowiecza. W postaci naparów używano jej w czasie przeziębień i w chorobach z wysoką gorączką, a także w dolegliwościach wątroby i w czasie biegunek. Przypisywano jej także właściwości chłodzące i osuszające, więc okłady z dzikiej róży stosowano na trudno gojące, ropne rany, na owrzodzenia, oparzenia. Surowcem zielarskim jest dojrzały owoc zebrany w odpowiednim terminie i wysuszony w niezbyt wysokiej temperaturze. Owoce róży zawierają duże ilości witaminy C, ale też witaminy B2, K, PP, E. Oprócz witamin zawierają: garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, pektyny i cukry.

 

DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE:

  • zapobiegają niedoborom witamin, leczą awitaminozy,
  • działają antyszkorbutowo. Zawarte w owocach witaminy są łatwo przyswajalne. Witamina C jest chroniona przed rozkładem dzięki ochronnej roli flawonoidów i kwasów organicznych.
  • leczą zaburzenia pracy dróg trawiennych, w tym niedomagania pęcherzyka żółciowego, zawarte w owocach garbniki działają przeciwzapalnie i ściągająco.
  • wspomagają leczenie chorób dróg moczowych: infekcji, krwiomoczu, kamicy nerkowej. Zawarta w dzikiej róży witamina C nadaje środowisku korzystny, kwaśny odczyn, który nie sprzyja rozwojowi bakterii.
  • leczą rany, blizny, oparzenia, wybroczyny skórne, owrzodzenia żołądka, jelit.
  • zapobiegają rozwojowi nowotworów – witamina C nie dopuszcza do powstawania rakotwórczych związków w trakcie przemian azotowych zachodzących w procesie trawienia.
  • wspomagają działanie ziół regulujących pracę serca.
  • z powodu skutecznego wzmocnienia ustroju polecane są szczególnie dzieciom oraz osobom starszym i rekonwalescentom.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Herbatka z dzikiej róży: łyżkę takiej mieszanki wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzącą wodą na 20 minut. Oczywiście, jak w przypadku naparów, parzymy pod przykryciem.

Napar - 1 łyżkę owoców róży zalać 250 ml wrzącej wody. Pozostawić pod przykryciem przez 10 minut, po czym odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie w zastępstwie herbaty lub kompotu. Można posłodzić miodem lub sokiem malinowym.

Nalewka - 500 g owoców róż zasypać 250 g cukru. Zalać 1 litrem mocnego, czerwonego wina lub wódki 40%. Pozostawić w ciepłym miejscu na 7 dni. Po tygodniu odcedzić. Pić 1-2 razy dziennie po jednym małym kieliszku w stanach ogólnego osłabienia.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu