Dostępność: Dostępność - 3 dni
Czas wysyłki: 24 godziny
Stan magazynowy:
Waga: 0,00 kg
Prawoślaz lekarski to wieloletnia roślina i należy do rodziny ślazowatych. Zioło to, w niektórych przypadkach, dorasta do wysokości około 150 cm . Całą roślinę pokrywają miękkie szare włoski.
Liście prawoślazu lekarskiego są dużych rozmiarów, karbowane na brzegach, które wyglądem przypominają liście klonu. Najczęściej wykorzystywaną częścią tej rośliny przez zielarzy jest korzeń.
Węglowodany to główne związki czynne tej rośliny, a dokładnie jej śluz, który stanowi od 10% do 20% składu korzenia. W składzie śluzu znajdziemy także kwaśne galakturonoramnany oraz obojętne glukany i arabinogalaktany. W korzeniu prawoślazu dodatkowo znajdziemy pektyny, skrobię i sacharazę, jak również związki flawonoidowe (głównie tilirozyd), kumaryny, aspargina, fenolokwasy, , związki mineralne, betaina oraz małe ilości fitosteroli.
DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Odwar z prawoślazu - 1 łyżka sproszkowanych suszonych korzeni zalewa się szklanką wody i odstawia się na godzinę . potem należy odwar zagotować a po przecedzeniu pić 2-3 razy dziennie jako osłonkę dla żołądka.
Prawoślaz w kuchni: w średniowieczu prawoślaz był składnikiem dań kuchni egipskiej, greckiej, chińskiej, syryjskiej i rzymskiej. Po ugotowaniu i usmażeniu z cebulą na maśle, korzeń prawoślazu uważany jest za wyśmienite danie.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.