Perz właściwy jest pospolicie rosnącym chwastem, można go spotkać na polach w całym kraju, przeważnie glebach lekkich. Występuje również przy brzegach lasów, na polanach oraz nieużytkach. Perz jest rośliną wieloletnią o wyjątkowo długich, czołgających kłączach, dorastających nawet do kilku metrów długości. Zakwita w okresie od czerwca do września.
W celach leczniczych stosowane są kłącza perzu. Posiadają one inozyt, związek należący do witamin z grupy B - redukuje poziom cholesterolu, dodatkowo zapobiega stłuszczeniu wątroby posiada łatwo przyswajalne węglowodany, mannit, związek o właściwościach moczopędnym oraz trytycynę, związki białkowe, kwasy organiczne, sole mineralne, a wśród nich dużą dawkę rozpuszczalnej i szybko przyswajalnej krzemionki. W składzie zioła znajdziemy również dużą dawkę witaminy C, olejek eteryczny, kwas glikolowy, kwas glicerynowy i flawonoidy.
DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Napar -½ łyżki (ok. 2,5g) kłączy zalać 1 szklanką (200 ml) letniej wody. Ogrzewać do wrzenia i gotować powoli pod przykryciem 5 minut. Odstawić na 15 minut i przecedzić. Pić po szklance napar do 3 razy dziennie. Płukanie jamy ustnej herbatką z ziela działa przeciwzapalnie.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.