wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » ZIOŁA » ORZECH WŁOSKI Liść
ORZECH WŁOSKI LiśćORZECH WŁOSKI LiśćORZECH WŁOSKI Liść
ORZECH WŁOSKI Liść
ORZECH WŁOSKI Liść
ORZECH WŁOSKI Liść

ORZECH WŁOSKI Liść

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Stan magazynowy:

Waga: 0,00 kg

WAGA:

Cena: 33,00 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)

Orzech włoski jest to drzewo liściaste z rodziny orzechowatych, rzędu orzechowców, występujące i uprawiane w Azji, Ameryce Północnej i Południowej oraz w Europie na wschodnich wybrzeżach Morza Śródziemnego. Orzech włoski jest uprawiany w celach spożywczych ze względu na jadalne nasiona, nazywane orzechami włoskimi, a także w celach leczniczych oraz kosmetycznych. Liście zawierają około 10 procent garbników, karotenoidy, flawonoidy, olejek eteryczny, kwasy organiczne, sole mineralne, beta-karoten, witaminy E, C, B1, B2, B5, K i PP.

 

DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE:

  • silne właściwości bakteriobójcze, zwłaszcza w stosunku do gronkowca, paciorkowca,
  • wykazują też silne właściwości przeciwgrzybicze,
  • obniżają poziom cukru we krwi,
  • czyszczą krew,
  • stosowane w stanach nieżytowych przewodu pokarmowego.
  • stosowane też w problemach skórnych: egzemach, trądziku, liszajach, żylakach odbytu, potliwości stóp,
  • w krwawieniach z przewodu pokarmowego,
  • krzywicy, cukrzycy, gruźlicy płuc, w skazie moczanowej i w robaczycach,
  • w medycynie chińskiej liść orzecha włoskiego stosuje się do leczenia astmy, choroby beri-beri, impotencji i zaparć,
  • w medycynie indyjskiej natomiast jest stosowany w reumatyzmie.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Napar z liści orzecha włoskiego: 2 łyżeczki rozdrobnionych liści zalać 2 szklankami wody ciepłej, przykryć, postawić na bardzo małym ogniu i ogrzać do wrzenia (nie gotować). Odstawić na 5 min i przecedzić. Pić po 1/2 szklanki 3-4 razy dziennie przed jedzeniem w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych oraz innych wymienionych wyżej.

Do użytku zewnętrznego sporządzić napar w podany wyżej sposób, biorąc półtora łyżki liści orzecha włoskiego i 1/2 łyżki kwiatów rumianku lub kwiatów krwawnika na 2 szklanki wody. Stosować do okładów, obmywań, irygacji, nasiadówek nasiadówek kąpieli pełnej.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu