Morwa biała jest rośliną osiągającą 10 metrów wysokości. Jej jadalne owoce są wykorzystywane w medycynie ludowej jako środek przeciwgorączkowy, moczopędny oraz pobudzający laktację. Z kolei liście morwy zaleca się diabetykom, gdyż wykazują działanie hipoglikemiczne, czyli obniżają poziom glukozy we krwi. Liście morwy białej zawierają następujące substancje: tiamina (B1), ryboflawina (B2), pirydoksyna (B6), kwas nikotynowy (witamina PP) oraz kwasy palmitynowy i fumarowy.
Ponadto liście morwy białej zawierają sterole (β – sitosterol) i kwasy (palmitynowy, fumarowy). Stwierdzono także pewną zawartość innych substancji leczniczych takich jak: eugenol, fenol, gwajakol, salicylan metylu.
DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Herbata z morwy białej: 2 płaskie łyżeczki od herbaty liści morwy białej, zalać szklanką wrzącej wody, zaparzać pod przykryciem ok.10 min. Wypić przed posiłkiem.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.