wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » ZIOŁA » MAJERANEK
MAJERANEKMAJERANEKMAJERANEK
MAJERANEK
MAJERANEK
MAJERANEK

MAJERANEK

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Stan magazynowy:

Waga: 0,00 kg

WAGA:

Cena: 24,00 zł

( 24,00 zł / kg)

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)

Majeranek to roślina jednoroczną lub dwuletnią z rodziny wargowatych, dorasta do wysokości od 30 do 50 cm. Jej liście są małe i jajowate. Kwiaty majeranku są również niewielkich rozmiarów, zebrane w główki znajdujące się na krańcach pędów. Zakwita w lipcu oraz sierpniu. Majeranek jest rośliną owadopylną i miododajną. Majeranek posiada następujące składniki lecznicze: Olejek eteryczny do 2,5% (m.in. terpinen, α-terpineol, cytral, linalol), flawonoidy (m.in. glikozydy apigeniny, luteoliny i diosmetyny), związki garbnikowe do 9%, kwasy organiczne, sole mineralne.

WŁAŚCIWOŚCI WSPOMAGAJĄCE:

  • antywirusowe,
  • antybakteryjne,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwskurczowe,
  • napotne,
  • pobudzające wydzielanie soków trawiennych,
  • wzmagające trawienie,
  • moczopędne,
  • żółciopędne.

MAJERANEK W KUCHNI:

  • Majeranek jest głównie przyprawą dodawaną do potraw ciężkostrawnych, takich jak zupy z fasoli, grochu, duszonej i pieczonej baraniny oraz wieprzowiny.
  • Suszony majeranek ma mocniejszy aromat niż świeże liście, dlatego najlepiej dodawać go na początku gotowania i w mniejszej ilości niż majeranek świeży. 1 łyżka suszonego majeranku = 3 łyżki świeżego majeranku.
  • W diecie bezsolnej majeranek można stosować zamiast soli. Wykorzystywany jest bardzo często w kuchni niemieckiej i francuskiej oraz do włoskiej pizzy na zmianę z oregano.
  • Warto wiedzieć, że suszony i rozdrobniony majeranek tradycyjnie dodaje się do smalcu, który przez to nie jełczeje i zachowuje dłużej świeżość.

Herbatka – 1 łyżeczkę suszonego majeranku zalać 1 szklanką wrzątku, parzyć przez 10 minut i dodać łyżkę miodu, można pić w ilości 3-4 szklanek dziennie bez obawy przedawkowania.

Intrakt majerankowy: 100 g posiekanego ziela majeranku zalać 300 ml ciepłego (ok. 30 stopni C) alkoholu 40-60%, pozostawić na 7-10 dni, przefiltrować. W razie zaburzeń trawiennych, dolegliwości ze strony wątroby i trzustki, nudności – zażyć 5-10 ml intraktu. 

 

MAJERANEK W KUCHNI: stosowany jest w kuchni europejskiej i jest dodawany do sosów rybnych, małży, owoców morza, sosów na bazie masła, sałatek, sosów na bazie pomidorów, octu, sosów grzybowych i do bakłażana. Majeranek suszony należy dodawać na koniec gotowania, aby zachować swój delikatny aromat lub jako dekoracja. Majeranek suszony można stosować do warzyw, między innymi do kapusty, ziemniaków i fasoli. Nasiona są używane do aromatyzowania słodyczy i produktów mięsnych.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu