Dostępność: Dostępny
Czas wysyłki: 24 godziny
Stan magazynowy:
Waga: 0,00 kg
Jeżówka purpurowa znana także jako echinacea, pochodzi z rodziny astrowatych, podobnie jak takie rośliny lecznicze, jak m.in. arnika, krwawnik, ostropest i nagietek. Jeżówka wywodzi się z Ameryki Północnej, gdzie jej lecznicze właściwości odkryli Indianie. W Polsce jest rośliną uprawianą nie tylko ze względu na prozdrowotne działanie, lecz także na piękne, ozdobne kwiaty. W ziołolecznictwie wykorzystuje się ziele jeżówki purpurowej (Echinaceae purpureae herba), które zbiera się po raz pierwszy w czasie kwitnienia (lipiec), a drugi raz jesienią. Korzeń jeżówki zawiera glikozyd fenolowy, kwas chlorogenowy, kwas izo-chlorogenowy, inulinę (ok. 4-6%), cynarynę, glikoproteiny, olejek eteryczny (do 0,2%), seskwiterpeny i poliacetyleny, alkaloidy pirolizydynowe oraz związki aminowe.
DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Napar z korzenia jeżówki purpurowej działa korzystnie na układ krążenia. Pobudza pocenie się, co pomaga w obniżeniu gorączki. Jednocześnie wzmacnia naszą obronę przed infekcją, która spowodowała pojawienie się gorączki na pierwszym miejscu. Napar przygotowuje się z suchego rozdrobnionego korzenia. Przygotowany susz zalewamy 200 ml wrzącej wody i odstawiamy na 20 minut. Następnie całość przecedzamy. Stosujemy 2-3 razy dziennie po 100-200 ml.
Nalewka z jeżówki: Składniki: 100 g suchego korzeniach 0,5 l wódki Wykonanie: 100 g suchego korzenia jeżówki należy rozdrobnić i zalać 0,5 l wódki, słoik szczelnie zamknąć i odstawić na 7 dni, Po tym czasie należy nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek zakorkować odstawić w chłodne i ciemne miejsce.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.