Jesion wyniosły jest pospolitym drzewem leśnym i ozdobnym. Rośnie prawie w całej Europie i w Azji Mniejszej, a u nas zarówno na nizinach, jak i w dolnych partiach gór, w lasach liściastych i mieszanych na żyznych, wilgotnych glebach. Jest jednym z największych drzew, które w sprzyjających warunkach dorasta do 40 metrów wysokości i osiąga około metra średnicy pnia. Kora młodych drzew jest gładka, początkowo zielonoszara, później spękana, ciemnobrunatna, prawie czarna. Kora Jesionu jest bardzo dobrym źródłem kumaryn, występujących w stanie wolnym i w formie glikozydowej. Są w niej również flawonoidy, triterpeny, sterole, irydoidy, alkohol cukrowy – mannitol oraz glikozydy – syryngina, fenolokwasy i wiele związków mineralnych.
DZIAŁANIA WSPOMAGAJĄCE:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Odwar 1 łyżkę stołową kory zalać 2 szklankami wrzątku i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Po odcedzeniu pić po 1/2 szklanki 2 razy dziennie.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.