Jemioła Pospolita należy do rodziny sandałowcowatych. W Polsce występuje bardzo powszechnie. Jest to roślina półpasożytnicza – pasożytuje przy pomocy ssawek wrastających przez korę aż do drewna, na drzewach liściastych, świerkach i jodłach. Na drzewie tworzy kuliste kępy, liście są zimotrwałe, skórzaste, barwy żółtozielonej. Surowcem leczniczym są liście i małe gałązki, które tnie się na małe kawałki i suszy. Jemioła zawiera: flawonoidy, jak m.in. pochodne kwercytryny, aminy, jak cholina, acetylocholina i histamina, fenolokwasy, jak kwas kawowy, trójterpeny, jak amyryna i kwas oleanolowy, glikoproteidy typu lektyny o własnościach cytostatycznych i kancerostatycznych, wiskotoksynę, alkohole cukrowe, oraz kwas aminomasłowy.
DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Macerat: 0.5 – 1 łyżkę rozdrobnionego ziela jemioły zalać 1 – 1.5 szklanki ciepłej wody i macerować 15 min. Przecedzić. Pić 2 – 3 razy dziennie – 1/3 szklanki pomiędzy posiłkami w nadciśnieniu.
Wino z jemiołą: 40 g świeżych liści lub rozdrobnionego ziela jemioły zalać 1 lit. białego, słodkiego wina i pozostawić na 10 dni, mieszając co pewien czas. Przecedzić. Pić 2 razy dziennie 1/4 szklanki przed jedzeniem w nadciśnieniu. Kurację stosować przez 14 dni.
Herbatka z jemioły: przygotowujemy w postaci zimnego wyciągu. Jedną pełną łyżeczkę jemioły zalewamy na noc 1 szklanką zimnej wody. Rano lekko podgrzewamy i przecedzamy. Pijemy 3 szklanki dziennie przez 3 tygodnie, następnie 2 szklanki przez 2 tygodnie i po 1 szklance przez tydzień.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.