wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » ZIOŁA » HIBISKUS Kwiat
HIBISKUS KwiatHIBISKUS KwiatHIBISKUS Kwiat
HIBISKUS Kwiat
HIBISKUS Kwiat
HIBISKUS Kwiat

HIBISKUS Kwiat

Dostępność: Dostępność - 3 dni

Czas wysyłki: 24 godziny

Stan magazynowy:

Waga: 0,00 kg

WAGA:

Cena: 58,00 zł

( 58,00 zł / kg)

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)

Hibiskus znany jest nie tylko ze względu na swoje walory estetyczne, ale również zyskał popularność ze względu na zastosowanie w kuchni, kosmetykach oraz lekach. Już starożytni władcy raczyli się napojem zwanym karkade. Zależnie od kraju hibiskus przyjmuje różne nazwy: malwa sudańska, ketmia, roselle, florida canberry.

W hibiskusie znajdziemy takie związki jak antocyjany, polifenole oraz flawonoidy, które znane są ze swych właściwości ochronnych przed chorobami, zachowują młodość a także bogate są w witaminę C oraz kwasy organiczne. Najwięcej wymienionych związków zawartych jest w kwiatostanach. Liście natomiast bogate są w karoteny oraz błonnik, zaś nasiona są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Hibiskus ceniony jest w medycynie naturalnej.

 

DZIAŁANIA WSPOMAGAJĄCE:

  • ułatwia trawienie,
  • przyspiesza przemianę materii,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • działa wzmacniająco na wątrobę i serce,
  • oczyszcza organizm,
  • kwiat hibiskusa ma również właściwości obniżające ciśnienie krwi,
  • działa kojąco, przeciwzapalnie oraz łagodzi podrażnienia.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Herbata z hibiskusa: łyżeczkę hibiskusowego suszu zalej szklanką wrzątku, pozostaw do zaparzenia na ok kwadrans.

Hibiskus z miodem, imbirem i goździkami (polecany przy przeziębieniu) Zaparz łyżeczkę hibiskusa z 2-3 goździkami. Do naparu zetrzyj kawałeczek imbiru, lub dodaj dużą szczyptę suszonego. przecedź i posłódź miodem.

Hibiskus warto także dodawać do codziennej porcji czarnej lub zielonej herbaty, szczególnie w okresie zimowym. Wzbogaci jej smak, uzupełni poziom witamin w organizmie.

Z hibiskusa można przygotować wina, syropy, dżemy, galaretki, lody, ciastka i puddingi. Idealnie nadaje się do aromatyzowania nim masła, sosów i desery. Liście można zjadać się w postaci sałatek, dodawać do warzyw lub mięsa. Prażone nasiona stanowiły substytut kawy, a świeże podstawę do przyrządzania zup i sosów.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu