Drapacz lekarski pochodzi z krajów śródziemnomorskich i południowo-wschodnich. Obecnie stwierdza się, że występuje zarówno rosnące dziko, jak i uprawiane w Europie Środkowej, południowych Stanach Zjednoczonych i częściach Ameryki Środkowej i Południowej.
Ma rozgałęzioną pięciokątną łodygę, liście są lancetowate z grzbietową krawędzią. Liczne kwiaty są żółte i rozmieszczone w głowie na czubku łodygi. Roślina kwitnie od maja do sierpnia.
Skład chemiczny: związki gorzkie, flawonoidy, trójterpeny, olejek eteryczny, sole mineralne [w tym cenne wapń i magnez], związek o właściwościach antybiotycznych, witaminy C, B, PP i znaczna ilość goryczy.
DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Napar - wymieszać 2 łyżki dobrze rozdrobnionego ziela zalać szklanką wrzątku. Po 15 minutach odcedzić. Zaleca się przyjmowanie drapacza lekarskiego między posiłkami , 2 -3 razy dziennie po pół szklanki naparu wówczas ułatwia przemianę materii, działa wzmacniająco.
Odwar - 1 łyżkę suszu drapacza lekarskiego zalewa się 1 szklanką wody i gotuje pod przykryciem od 2 do 5 minut, aż do wrzenia. Następnie zaleca się przecedzenie na sitku i picie 1/4 szklanki 2-3 razy dziennie.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.