Cząber w dzisiejszych czasach jest coraz rzadziej wykorzystywany w ziołolecznictwie, "karierę" robi jako przyprawa. Posiada bardzo charakterystyczny, nieco ostry smak, kojarzący się wielu osobom z pieprzem. Świeże lub częściej suszone ziele dodaje się do potraw z fasoli, grochu, bobu, zup, dań z jaj, ziemniaków, twarożków. Otarte ziele i olejek używane są jako ostra przyprawa do marynat, konserw mięsnych, rybnych i jarzynowych, a zwłaszcza ogórków i kapusty. Wchodzi w skład pieprzu ziołowego oraz mieszanki ziół prowansalskich.
DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przyprawa: według uznania i smaku
Napar: 1 łyżeczkę do herbaty suszonego rozdrobnionego ziela zalewamy 1 szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem przez 15-20 minut, następnie zaś przecedzamy i pijemy w razie konieczności.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.