Dostępność: Dostępny
Czas wysyłki: 24 godziny
Stan magazynowy:
Waga: 0,00 kg
Bluszczyk kurdybanek czyli kumdran, kondratek, bluszczak i kocimorda – w każdym regionie Polski nazywany był inaczej. Jest rośliną o wysokości maksymalnej 20 cm. Sporadycznie wzrasta do 60 cm. Posiada kanciastą, miękką a zarazem rozgałęzioną łodygę z dochodzącymi do jednego metra długości. Jeszcze zanim na naszych ziemiach pojawiła się bazylia i tymianek, to właśnie on był niegdyś główną przyprawą stosowaną do zup, sosów i mięs. W zielu kurdybanka występują związki sekwiterpenowe i trirpenowe, garbniki, kwas rozmarynowy, kakaowy i ferulowy. Znaleźć w nim można również flawonoidy, olejki eteryczne i substancje goryczkowe.
DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Odwar – łyżkę ziela wsypać do 200ml wrzącej wody i gotować pod przykryciem przez 6 min. Odstawić do ochłodzenia na 12 min. i odcedzić. Napój pije się 2-3 razy dziennie przed posiłkiem co polepsza apetyt i poprawia trawienie. Odwar można stosować także zewnętrznie do przemywania pęcherzy, podrażnień skóry, ran i trądziku.
Napar – 2 łyżki suszu zalać 2 szklankami wrzącej wody, odstawić na 24 min., odcedzić. Pić 3-4 razy dziennie po 200 ml.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.